Prágai taxik

Sok idegenforgalmi útikönyvben és TV-dokumentumfilmben gyakori figyelmeztetés, hogy a prágai taxisok könyörtelenek, és minden körülmények között ki akarnak tépni.

Szerencsére a túltöltési probléma az 1990-es évek óta sokkal jobb lett. Egy speciális taxirendőri csapatot hoztak létre, hogy ezzel a problémával foglalkozzanak, és helyreállítsák a prágai taxisofőrökbe vetett bizalmat. Manapság Prágában ritkábban fordulnak elő taxicsalások. Ennek ellenére sok taxis más gyakorlatot is alkalmaz a viteldíjak legális felemelésére, például hosszabb útvonalakat használ, a viteldíjakat inkább euróban, mint cseh koronában számítja fel, és saját árfolyamát használja ki.

A probléma a helyiek körében is közismert, a repülőtérről vagy a pályaudvarról sem szállnak fel nyilvános taxival, mivel a prágai taxisok iránti bizalom közel nulla. Mindig megbízható fuvart foglalnak egy taxitársaságtól, vagy egy alkalmazást használnak magánautó foglalásához.

A legtöbb látogató nem tartózkodik elég sokáig Prágában ahhoz, hogy megtanulja, hogyan ne számoljon túl. A legtöbben hibából tanulnak, vagy összehasonlítják az árakat más fővárosokkal, mint London vagy Párizs, ahol az árak sokkal magasabbak, és még azt sem veszik észre, hogy becsapták őket. Szerencsére a Prágai Repülőtéri Transzferek garantáltan fix árakkal segítik a szállítást gondtalanná tenni.

Prága polgármesterének lehetősége volt saját szemével meggyőződni arról, hogy igazak-e a gyanútlan turistákat megtépázó városi taxisofőrök beszámolói.

Hamis bajuszban és napszemüvegben olasz látogatónak kiadva Pavel Bem taxit hívott egy rövid útra – és azonnal 500%-kal túlterhelték. Bem úr azt mondta, megdöbbentette a probléma mértéke, és megfogadta, hogy fokozza a taxisofőrök ellenőrzését. Egy újság kitalálta a titkos akciót a cseh fővárosban. A Dnes című napilap – amely a túlköltekezés ellen kampányolt – rávette Bemet, hogy fesse be feketére a haját, simítsa vissza, és vegyen fel bajuszt, kecskeszakállt és pár drága árnyalatot.

Felháborító túltöltés

Egykor „olasznak” öltözött polgármester taxit fogott a 3 km-es (1,8 mérföld) utazáshoz a prágai várhoz. Egy szerelékes mérőműszeres taxiban találta magát, és 26 eurónak (18 GBP; 34 dollárnak) megfelelő összeget kellett fizetnie egy olyan utazásért, amely általában 4,3 euróba kerül. „Úgy álcázva, ahogy voltam, természetesen magasabb árat vártam, de nem olyan kirívó mértékben” – mondta Bem. Azok a sofőrök, akiket túlterhelésen kapnak, pénzbírsággal sújthatják, vagy elveszíthetik jogosítványukat. "A sofőr szigorú büntetést érdemel – a városháza tisztviselőinek kezébe adom az ügyet." A taxis akár 33 000 eurós (43 000 dollár) pénzbírsággal is sújtható – tette hozzá, és fennáll a veszélye, hogy elveszti az engedélyét, ha újból elkövetik. Egy másik taxiban Bem úr 200%-kal emelkedett a viteldíja, amikor megkérdezte, hogy fizethet-e euróban, nem pedig koronában. Elmondta, hogy a városháza több alkalmazottjának feladata lenne, hogy titkosan keressenek olyan taxisokat, akik megszegik a szabályokat. A prágai taxik szabályozott mérőórákkal rendelkeznek, de egyes sofőrök olyan eszközöket telepítettek, amelyek felgyorsítják a mérőórákat, hogy növeljék a viteldíjat. Egy német parlamenti képviselő tavaly panaszkodott, hogy túlköltekeztek egy látogatása során, miközben a legtöbb helyi csak jó hírű, telefonon lefoglalt mini taxit használ. A tisztviselők attól tartanak, hogy a város hírhedt taxisai elriaszthatják az évente Prágába özönlő turisták millióit, ami értékes bevételt hoz. Addig is Mr. Bem azt tanácsolja a látogatóknak, hogy mielőtt beszállnak a taxiba, egyezzenek meg a viteldíjról.

A BBC prágai tudósítója szerint a tisztességtelen taxisofőrökről szóló történetek a helyi folklór részévé váltak. Az utasüléseket bekábelező sofőrök történetei áramütést kapnak a vásárlókért, ha tiltakoznak az ár ellen. ( BBC forrás )

Olvasson többet a szomorú taxis történetekről itt , vagy tekintse meg a The Telegraph recepciós bejegyzését (a cseh újságírót megfenyegették, mert felemeli a turistákat "lerángató" prágai taxikat)

Túldíjat fizetnek a taxisofőrök a prágai repülőtérről induló utazásért - akár 5000 CZK

2010. január közepétől a prágai rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket és ellenőrzéseket végzett a taxisofőröknél a repülőtéren. A február 23-ig tartó időszakban a rendőrök 355 taxit ellenőriztek, és összesen 66 000 CZK összegű bírságot szabtak ki. Emellett 50 sofőrt jelentettek az önkormányzat közigazgatási osztályán, és fennáll a veszélye, hogy elveszítik jogosítványukat a szabályok megsértése miatt. A rendőrség a repülőtéri taxikra összpontosított, mivel az utasok gyakran panaszkodtak a túlterhelés miatt. A hivatalos árlista szerint egy taxiút Prága belvárosába körülbelül 600 CZK-ba kerülne, de néhány korrupt sofőr nem volt szégyellve akár 5000 CZK-t is elkérni.

Kivonat a cseh sajtóból, 2010. febr

Panaszok a taxisofőrökről

A prágai Ruzyně repülőtéren kialakult súlyos helyzet másik példája 2009 novemberéből származik, amikor egy "illegális" taxisofőr becsapta a prágai városháza titkos tisztjeiből álló utasokat. A taxisofőr 2140 CZK-t kért tőlük a prágai Ruzyně repülőtértől a Hotel Diplomatig tartó 10 kilométeres útért (a viteldíj normál árának körülbelül ötszöröse). Újabb meglepetés ért, amikor a rendőrök meg akarták nézni a vezetői engedélyét. A taxisofőr jogosítvány nélkül vezetett, mert nem volt, és már egyszer letartóztatták ugyanezért a szabálysértésért.

Forrás: Blesk újság, 2009. november

Taxi Vásárhely

Bár a prágai taxiszolgáltatással kapcsolatos problémák leginkább a külföldieket, főként a turistákat érintik, a helyiek is gyakran vannak kitéve "túldíjazás" gyakorlatának. A Týden hetilap szerkesztői úgy döntöttek, hogy ellenőrizni fogják a Taxi Vásárhelynek jelölt taxiállomást, amely a városháza megbízásából az elmúlt két évben korrekt árakat garantál a vásárlóknak. A tényleges helyzet azonban más, és a városháza által évek óta eredménytelenül üldözött "aranyásók" amúgy is gyakran járnak a Taxi Fair Place-ként megjelölt taxiállomásokon. A szerkesztők megerősítették ezt, amikor lehívtak egy taxit a Taxi Fair Place taxiállomáson. Az autó ajtaján 99 CZK kilométerenkénti viteldíjat írt ki (további 99 CZK csak a fülkébe való beszállásra vonatkozik). Ráadásul a taxisofőrnek nem okozott gondot megszegni a rendeletet (amely a maximális viteldíjat 28 CZK-ban szabályozza kilométerenként). – Tényleg nem érdekel – válaszolta a taxisofőr.

Forrás: Týden Magazine hetilap, 2009. október